در رفتگی مادرزادی لگن چیست؟

در رفتگی مادرزادی لگن چیست؟
در رفتگی مادرزادی لگن نوعی دررفتگی خودبه خودی است که قبل یا در طی تولد یا مدت کوتاهی پس از آن رخ می دهد. علت آن اغلب ترکیبی ازعوامل متعدد محیطی و ژنتیکی مانند شلی ژنتیکی مفصل، شلی هورمونی مفصل، عدم تشکیل مفصل و قرار گیری نامناسب جنین درون رحم میباشد البته اهمیت نسبی این عوامل کاملا شناخته شده نمی باشد.
روند این بیماری چگونه است؟
در این بیماری سر گوی مانند استخوان ران ديرتر استحکام مییابد و تکامل آن به تاخير می افتد از اینرو به طرف بالا و خارج کاسه موجود در لگن دچار دررفتگی میشود. با جابجايی سر ران به طرف بالا کپسول مفصلی نيزبه تدريج طويل مي شود و ثبات این مفصل از بین میرود.
در رفتگی مادرزادی لگن چگونه قابل تشخیص است؟
اکثرا ارزیابی نوزادان در روز اول تولد توسط پزشک وجود این مشکل را مشخص خواهد کرد در غیر اینصورت بیثباتی مفصل ران مهمترين علامت این بیماری است. اغلب راه رفتن کودک با تاخير شروع می شود. دختران با احتمال 9-5 برابر بيشتر از نوزادان پسربه در رفتگی مادرزادی دچار ميشوند و همچنين این عارضه مفصل هيپ چپ را بيشتر از هيپ راست درگير می کند.

درمان چه اجزایی دارد؟
درمان براساس سن و درجه بیثباتی تعیین میشود عمدتا دررفتگی مادرزادی لگن در اثر شلی ليگامانی بوجود می آيد که اغلب يکطرفه است و به سادگی جا انداخته می شود اما جهت حفظ وضیعت وجلوگیری از دررفتگی مکرر درمان ارتوزی لازم است.
درمان ارتوزی چیست؟
در نوزادان و کودکان زیر 6ماه پاولیک هارنس اولین راه درمانی می باشد. این وسیله یک ارتوز با قابلیت تحرک است که ران را در وضیعت خم شده و دور از بدن نگه می دارد که ضمن کمک به رشد طبیعی استخوانهای لگن موجب سفت شدن رباطهای اطراف لگن نیز میشود.
نحوه استفاده چگونه است؟
این هارنس ازدو استرپ شانه ای تشکیل شده که از روی شانه های کودک عبور نموده و توسط یک استرپ سینه ای پهن در جای خود لنگر می شود. این استرپ سینه ای بایستی روی خط سینه قرار گیرد. از استرپ سینه ای دو رکاب آویزان می شود تا پای نوزاد در آن قرار گیرد.
استرپ های قدامی جلوتر از خط زیربغل و استرپهای خلفی نیز بصورت ضربدری روی کتف قرار می گیرند.
استرپ های قدامی بایستی ران را در 90 تا 110 درجه خم و استرپهای خلفی نیز بایستی به گونه ای بسته شوند که مفاصل ران را در 20 تا 30 درجه دور از بدن نگه دارند.

درمان ارتوزی DDH در کودکان بالای 6 ماه
در این موارد از ارتوز دور نگهدارنده ران در وضعیت
-
90 درجه خم و 20 درجه دور از بدن استفاده میشود .
با وجود ثابت بودن این اروتز کودک قادر به مقداری حرکت مفصل هیپ می باشد و پوشیدن و در آوردن این ارتوز برای والدین راحت تر است. والدین می توانند بدون ایجاد مزاحمت بندها کودک را حمل کنند و این ارتوز برای نشستن کودک محدودیتی ایجاد نمی کند. ممکن است این ارتوز در ادامه درمان پاولیک هارنس بکار رود،که در این صورت،اغلب به صورت شبانه تجویز می شود.